Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web

nikolas foto z Canonu EOS 5OO D‚ EOS 3000‚ IXUS 850IS‚ N86 a N 95

Korela chocholatá

  Korela chocholatá...

Čeleď: Kakaduovití (Cacatuidae) Podčeleď: Korely (Nymphicinae)

Rod: Korela (Nymphicus)

 
Délka: 30 - 33 cm

        

        Popis:        

·        hlava:                   čelo, tváře, chocholka a hrdlo žluté, vzadu šedá, na tvářích velká oranžová skvrna,

·        oči:                      s hnědou duhovkou,

·        zobák:                  tmavě šedý,

·        prsa a břicho:        šedé,

·        křídla:                   šedá, na okraji bílá,

·        ocas a nohy:         šedé

   

Anglický název: Cockatiel

Německý název: Nymphensittich

 Výskyt: celá Austrálie a Tasmánie

 
Život v přírodě: žije nomádicky v párech nebo menších skupinkách, občas tvoří i hejna, v lesích, v travnatých savanách, v suchých křovinatých oblastech, v otevřené polopouštní krajině

 
Hnízdění: koloniálně v dutinách stromů, ve skalních a zemních děrách, v lidských stavbách, samice snáší 2-5 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo 35 dnů po vylíhnutí

 
Chov: vhodný druh i pro začínající chovatele, vhodný i do malé klece

Potrava: směs zrnin, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování

 

Velikost kroužku: 5,5 mm

 
Délka života: cca. 20 let 

 
Status: volný

 
Zajímavosti a rady pro chovatele: Korela je velmi často chována ve voliérách. Je to odolný, snášenlivý a nenáročný papoušek vhodný i pro začínající chovatele. Kromě přírodního zbarvení existuje mnoho barevných odchylek a mutací - celkově žluté, celkově bílé, bělokřídlé aj.

Korely se snadno přizpůsobí změně prostředí a je možné je chovat v celoročních voliérách bez přitápění.

Můžeme je chovat společně s jinými snášenlivými ptáky, např. s andulkou vlnkovanou, s různými druhy kakariki nebo žebřičkou pestrou.

Obvykle jsou korely poměrně klidné a tiché, umí však i hlasitě křičet, což může způsobit problémy se sousedy. Jejich hlas zní melodicky, samec umí vydávat víc odlišných tónů než samice. Hlodají míň než jiní papoušci, doporučuje se jim však stále dávat větvičky nebo stromovou kůru k okusování, aby nepoškodily nábytek nebo tapety.

Rády se koupou a měli bychom je pravidelně postřikovat rozprašovačem na květiny nebo jim nabízet jinou možnost koupání. Dají se zcela ochočit můžou se naučit několik slov.

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 25x25x35 cm s vletovým otvorem o průměru 8 cm.

TOPlist

aktualizováno: 10.07.2016 23:44:34